Mikroplazma hegesztés

Plazma:

1922-1935 között Gerdien és Lotz - vízhűtéses fúvókán leszűkített nagy áramerősségű ívből - állítottak elő plazmasugarat (hőmérséklete meghaladta az 50000 K-t). A plazma olyan közeg, amely pozitív (ionokat) és negatív (elektronokat) töltéshordozókat tartalmaz, és fizikai jellemzőit a töltéshordozók energiaszintje határozza meg. A plazmában a pozitív ionok és a negatív elektronok azonos számban vannak jelen. Ez által villamosan vezető ugyan, de kifelé semlegesnek nevezik. Ha az ionizációt valamely gáz magas hőmérséklete váltja ki - mint a hegesztőívek esetén -, akkor termikus plazmáról beszélünk. A plazma villamos vezetőképessége a fémekével azonos nagyságú, a szabadon mozgó elektronok miatt. Mivel a plazma fizikai tulajdonságai eltérnek a gázokétól, ezért a plazmát az anyag negyedik halmazállapotának is nevezik. A plazmasugarat 1956-tól használják az ipari gyakorlatban, elsősorban vágásra, hegesztésre és felrakó hegesztésre.

Plazmahegesztés:

A plazmaívhegesztés általában olyan anyagokhoz alkalmazható, amelyek AWI-eljárással hegeszthetők (ausztenites krómnikkel-acélok, ferrites krómacélok, nikkelötvözetek, titán, réz és ötvözetei, a nagy hőmérsékleten olvadó fémek). A legtöbb anyag hozaganyag nélkül is hegeszthető, kisebb keresztmetszet esetén, ami az eljárás gépesítésének és automatizálásának kedvez. Nagy energia sűrűsége miatt a plazmaív alkalmas magas olvadáspontú anyagok (tantál, molibdén, stb.) hegesztésére. A nagy hővezetőképességű anyagok hegesztésére koncentrált hőbeviteli képessége miatt alkalmazzák.
Az ismert sugárhegesztések közöl (plazmasugár, elektronsugár, lézersugár) csak a plazmaív alkalmas kézi hegesztésre. Vastagabb anyagok esetén hozaganyag is szükséges, aminek gépesítésére többféle megoldást is kidolgoztak. A plazmaív merevsége, ami a nagy áramsűrűsségből adódik, lehetővé teszik a nagy ívhosszt. Ez a tulajdonság az AWI-hegesztéssel szemben előnyös, mert a sarok varratok hegesztését is biztosítja. Az ívbe juttatás lehet külső, pl. kézi hegesztésnél, amikor a hegesztés technikája hasonló az AWI-hegesztésnél alkalmazotthoz (szerszámok javítóhegesztése). Természetesen a tompa varratokat, az átlapolt kötéseket, ívpont hegesztést is nagyobb biztonsággal lehet megvalósítani.

Mikroplazma hegesztés, mint szerszámjavító technológia:

A plazmahegesztési technológiát szerszámjavítás területére 1991-óta alkalmazzuk. A technológia kiválóan alkalmas pl. fröccs szerszámok (fém, műanyag, gumi) sérüléseinek javítására, vágószerszámok lecsorbult éleinek, sarkainak renoválására. A technológia segítségével igen magas C tartalmú szerszámacélok, mint pl. kivágó, lyukasztó szerszámokhoz használtak is nagy biztonsággal javíthatók.
A javító plazmahegesztés technológiája:

  • szerszám előkészítése (fémtiszta állapotú, hegesztési előkésztés)
  • megfelelő előmelegítés
  • plazmahegesztés
  • szükség szerinti hőntartás
  • szerszám megmunkálás
All rights reserved - 2013 - www.innopress.hu - www.archamax.hu