Elektromos hegesztés

Elektronsugaras hegesztés

 

Az elektronsugaras hegesztés alapja: 100.000 km/s sebességre gyorsított elektronok ütközésekor (lefékezésekor) a mozgási energia hővé alakul. Ez a koncentrált hőbevitel adott helyen megolvasztja a munkadarabot. Az ilyen nagy sebesség eléréséhez az elektronokat 10-2...10-3 Pa nyomású légritkított térben 30...200 kV feszültséggel gyorsítják. A varrat mélysége néhány tized millimétertől több cm-ig terjedhet. Igen nagy, akár 30 kW/mm2 energiasűrűség jellemzi az eljárást. A munkadarabok előkészítésénél ügyelni kell a nagy tisztaságra és zsírtalanítás mellett a demagnetizálás is szükség lehet.

 

Elektronsugaras berendezés

A berendezés alapfelépítése: szükség van egy izzó katódra, egy anódra és a fókuszáló rendszerre. Az izzó wolframkatódról kilépő elektronok az anód felé vándorolnak a negatív töltésük miatt. A katód és anód közötti gyorsító feszültség feladata az elektronok gyorsítása. A gyorsított elektronok fókuszálását elektromágneses tér biztosítja, ez növeli meg a sugár energiasűrűségét. Az elektronsugaras hegesztés vákuumtérben játszódik le, ami a munkadarabok méretét korlátozza. A munkadarabot forgatóasztal mozgatja a berendezésben.

 

Rozsdamentes acél 60 mm mély varrattal
Rozsdamentes acél
60 mm mély varrattal

 

Elektronsugaras hegesztés előnyei

 

-A nagy energiakoncentráció hatására a hevített pont hőmérséklete elérheti az anyag forráspontját. Ezt használják ki zafír, rubin, gyémánt fúrásakor.

-Különböző anyagok hegeszthetősége.

-A keskeny hőhatásövezet miatt a munkadarab elhúzódása kis mértékű.

-A nagy energiasűrűség keskeny és mély varratok előállítását teszi lehetővé.

-Hozaganyag nélküli hegesztéskor csak az alapanyagokban lévő ötvözők keverednek, ez csökkenti az elektrokémiai potenciálkülönbségből adódó elektrokémiai korrózió kialakulásának lehetőségét.

 

Varrat szélessége: 0,2 mm

 

Felhasználási terület:


-Fogaskerekek hegesztése tengelyekre.

-Különböző anyagminőségű alkatrészek összehegesztése (bizonyos megkötésekkel).

-Kemény, nem fémes anyagok vágása, fúrása.

All rights reserved - 2013 - www.innopress.hu - www.archamax.hu