Lézeres megmunkálások

A lézerek ipari alkalmazásai:

Az elmúlt évtizedekben az ipari lézerek jelentősége és száma folyamatosan növekszik a különféle anyagmegmunkálások területén.

Lézeres vágás:

A lézeres megmunkálások közül a vágás terjedt el a legszélesebb körben. Az eljárás rendkívül rugalmas, sokoldalúan használható és nagyon jó minőségű vágási felületet ad. Sokféle anyag vágható, de ez függ az anyag felületének abszorpciós tulajdonságaitól, az anyag olvadáspontjától, hővezető képességétől, stb. A lézeres vágáshoz jellemzően 2-4 kW-os CO2 lézereket használnak, de 1-2 kW-os Nd:YAG lézereket is alkalmaznak finomabb megmunkálásokhoz.

-oxigénes vágás:
A fókuszált lézernyaláb a vágandó anyagot a gyulladási hőmérsékletre hevíti. A vágási résbe fúvott nagytisztaságú (3.5-ös) oxigén segédgáz elégeti az anyagot és kifújja a keletkezett salakot. Az égési folyamat gyorsítja a vágást. Ezt a technológiát leginkább a normál acélok vágására használják.

- nagynyomású inert gázos vágás
A fókuszált lézernyaláb megolvasztja a vágandó anyagot. Az olvadékot kb. 20 bar nyomású, nagytisztaságú (4.5-ös) inert segédgáz (leggyakrabban nitrogén) fújja ki a vágási résből. Ezt az eljárást például rozsdamentes acélok, szerszámacélok, alumínium, stb. vágására használják.

- szublimációs vágás
A fókuszált lézernyaláb elgőzölögteti a vágandó anyagot. Inert gáz (nitrogén vagy argon) fújja ki a gőzt a vágási résből. Ez a módszer azoknál az anyagoknál használatos, amelyeknek nincs folyadék fázisa, illetve nem képeznek olvadékot. Ilyenek például a papír, fa, egyes műanyagok, textíliák és a kerámia.

A lézeres vágás előnyei:
Érintésmentes technológia, tetszőleges bonyolultságú, kis és nagyméretű alkatrészek egyaránt kivághatók. Nincs szükség kivágó szerszámra vagy szerszámcserére. Precíz, a vágási rés mindössze néhány tized milliméter. A nagy energiasűrűség miatt a hőnek kitett zóna keskeny, a vetemedés csekély. A vágás gyors, a vágási felület sima, sorjamentes.

Lézeres hegesztés

A lézeres hegesztés főbb jellemzői, a hagyományos eljárásokkal összehasonlítva a koncentrált energiabevitel, a csekély vetemedés és a nagy megmunkálási sebesség. A lézeres hegesztéseket védőgáz alatt, általában hozaganyag használata nélkül végzik. A technológia többek között különféle acélok, könnyűfémek, műanyagok tompa, illetve átlapolt hegesztésére alkalmas.

- hegesztés CO2 lézerrel
A lézernyaláb lézerplazmát hoz létre, amely a védőgázzal kölcsönhatásban gondoskodik a jó minőségű hegesztési varrat előállításáról. Védőgázként elsősorban héliumot alkalmaznak, de argon, nitrogén és különféle gázkeverékek is használatosak. Egy 5 kW-os CO2 lézerrel max. 8-10 mm mély varrat készíthető, 10-es mélység/szélesség viszony mellett. A CO2lézereket főleg az autóiparban és annak beszállítói körében alkalmazzák.

- hegesztés Nd:YAG lézerrel
Az Nd:YAG lézerek előnye a CO2 lézerekkel szemben, hogy finomabb megmunkálást tesznek lehetővé, valamint a nyalábvezető rendszerük flexibilis. Az Nd:YAG lézerek a hullámhosszuk miatt gyakorlatilag nem lépnek kölcsönhatásba a védőgázokkal, ezért leggyakrabban argont használnak. Jellemzően 1-4 kW-os berendezések dolgoznak az elektronika, finommechanika, autóipar területén.

A lézeres hegesztés előnyei:
Érintésmentes technológia, nagy megmunkálási sebesség. A jelentős energiasűrűség miatt a hőnek kitett zóna kicsi, a vetemedés csekély. A hegesztési varrat keskeny és mély. A varrat geometriája a hegesztési paraméterek megváltoztatásával módosítható.

Lézeres ötvözés, felrakóhegesztés

A lézersugár a munkadarab felületét kis területen megolvasztja. A megolvasztott anyagba tetszőleges összetételű és mennyiségű ötvöző vagy felrakóanyagot juttatnak poralakban, védőgáz alatt. A lézerrel olyan felületötvözés is végezhető, ami a hagyományos metallurgiai eljárásokkal nem érhető el. Alkalmas speciális felületi tulajdonságokkal rendelkező rétegek előállítására, illetve nagyértékű alkatrészek anyaghiányának pótlására. Az Innopress Kft. vállalja tetszőleges alkatrészek lézeres vágását, hegesztését, ötvözését és felrakóhegesztését bérmunkában.

All rights reserved - 2013 - www.innopress.hu - www.archamax.hu